Uppskattar utmaningarna

Mattias Svahn är enhetschef på Affärsområde Bredband och är överlag väldigt teknikintresserad, dricker kaffet svart på jobbet och vill helst inte vara utan sin laptop.

I sin nyrenoverade villa i Varberg, på gångavstånd till jobbet, bor Mattias med sin familj. Han gillar film, att renovera och kör omkring i en Volvo av nyare modell. Häng med och få reda på mer om Mattias och hans jobb hos oss på Varberg Energi!

Mattias Svahn står i en dörröppning och lutar ena handen mot dörrkarmen, tittar i kameran


Varberg Energis värdeord är framåtanda, mod, kunskap och nytänkande.

Vilket är det viktigaste värdeordet för dig och har du ett exempel på när det betydde något för dig?
- Då måste jag svara framåtanda. Bredbandsyrket är ju speciellt, man blir aldrig färdiglärd. Tar man ett sabbatsår så har man mycket att hämta igen. Jag gillar att ha en snabb utvecklingstakt och uppskattar utmaningarna i mitt arbete.
         

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
- När jag kommer till jobbet så går jag först igenom alla mina mail och kollar vad som kommit in under natten. Jag stämmer av driftrapporter och liknande för att se om något särskilt har inträffat. Var femte vecka har jag beredskap och då har man ansvar dygnet runt om det uppkommer larm eller driftstörningar. Då är man problemägare och håller i bollen. Jag har även personalansvar för fem personer.

Andra saker som ingår i mina arbetsuppgifter, som ansvarig för den tekniska plattformen, är att hålla sig uppdaterad kring vad som händer på marknaden. Jag gör trendanalyser och träffar en del leverantörer. Jag har stort fokus på att skapa säkra och robusta miljöer.


Viktiga egenskaper är viktiga i din yrkesroll?
- Att man är självgående, flexibel och kan ta olika roller. Mycket handlar om prioritering och att ha en stor bredd och erfarenhet vid problemlösning samt utveckling av ny lösningar och tjänster.


Vad är det bästa med ditt jobb?
- Att jag har en otroligt stor bredd bland mina arbetsuppgifter och att jag trivs bra med mina kollegor.

Mattias Svahn står med armarna i kors o ler mot kameran bredvid en dataserver.Hur är Varberg Energi som arbetsgivare?
- Vi är ju ett kommunalt bolag, men jobbar på en konkurrensutsatt marknad. Största fördelen med att jobba hos Varberg Energi jämfört med andra bolag är den stora kunskapsbredden som man får jobba med här då vi har många olika tjänsteområden. Jag trivs bevisligen då jag arbetat här sedan 1998...

Vad har du för bakgrund och utbildning?
I grunden har jag studerat kraft/värme på Chalmers. Men intresset av teknik och IT har varit en större drivkraft inom mig vilket har tagit mig dit jag är idag. Jag har arbetat inom olika branscher innan jag började hos Varberg Energi 1998. Tidigare har jag pendlat en del men nu är det skönt med promenadavstånd till jobbet, och Varberg är en trevlig stad att leva i.


Berätta om arbetet ”behind the scenes” på ett stadsnät! Visst händer det en del som man som kund inte känner till…?
- Ett stadsnät för gemene man är samma sak som internet. Men för att producera internet krävs mycket… Det består av ett oräkneligt antal mindre och större nätverk som är sammankopplade. Det är många saker som kör igång när du skriver in www... routrar och servrar över hela jordklotet. Bakom Varbergs stadsnät net@seaside finns en stor organisation av medarbetare. Vi har byggt upp ett stadsnät i framkant som vi är väldigt stolta över. 

 

MER OM MATTIAS

Vilken är din favoritapp? 
Nyhetsappen Omni. Jag tycker att det är bra att man kan välja vilken typ av nyheter man är intresserad av. Jag valde snabbt bort sporten…

Har du något favoritverktyg? 
Mitt bästa verktyg i jobbet är min laptop. Jag är inte så mycket för ipad – utan föredrar att ha med mig en riktig laptop. Den löser de flesta av mina problem.

Favoritfilm? The Shawshank Redemption.

Har du några oanade talanger?  Det skulle väl vara att jag är duktig när det kommer till renovering i villan.

Vem tar du med dig till en öde ö? Min fru, eller Bear Grylls...

Tränar? Ja, gärna crossfit-inspirerad träning.