Bygga i Västerport

Att bygga nytt är både spännande och ibland komplext. Vi på Varberg Energi har en mängd nyttigheter som kan hjälpa alla byggaktörer i arbetet.

Välkommen till världens bästa Varberg, västkustens kreativa mittpunkt och vår stads kommande stadsdel - Västerport.

Tillsammans kommer vi att skapa något unikt och för att det ska bli så bra som möjligt presenteras här de tjänster vi erbjuder kring nybyggnationer.

För att våra tjänster ska kunna levereras när ni behöver dem och att vi kan få in rätt handlingar i tid är det viktigt med kunskap, uppdateringar och dialog.

Navigera vidare via rubrikerna nedan för att få en så god översikt som möjligt. Tveka heller inte att kontakta oss om det uppstår frågor.

(uppdaterad 9 april 2024)


Vi tror på dialog för gott samarbete

När vi har ny viktig information som rör byggnationen i Västerport är det bra om vi kan höra av oss till er. Längre ner på den här sidan är det därför möjligt att via ett formulär meddela oss era ansvariga projektledares kontaktuppgifter.

  • Behöver ni komma i kontakt med oss på Varberg Energi - hör då främst av er till vår 'single point of contact':

    Martin Olsson
    Kundansvarig för Västerport
    martin.olsson@varbergenergi.se


Elnät

För att få en elnätsanslutning samt byggström behöver er föranmälan vara fullständig och inskickad i god tid. Ju tidigare vi får information kring er anslutning och era funderingar desto bättre.  

Mer om elnät

Har ni inte landat i alla val, så är vi gärna med som bollplank i tidigt skede när det kommer till dimensioneringen, tekniska lösningar eller val av energilösningar. Använd er av formuläret längst ned på den här sidan för att få kontakt med oss.

För fullständig föranmälan när det kommer till er byggström och fasta elanslutning använder vi ärendehanterings systemet Installatörswebben. Det är ett snabbt och enkelt verktyg för dig och er elinstallatör.

På installatörswebben kan du föranmäla arbeten på vårt elnät direkt på webben, skicka in dina blanketter, följa dina pågående ärenden och enkelt komma i kontakt med ansvarig handläggare.  

Läs mer om våra hålltider för områden inom befintligt elnät. 

Kontakta oss
 


För elinstallatörer

Fjärrvärme

Vi hjälper er att nå era mål och visioner från tävlingsbidraget och erbjuder fjärrvärme redan i byggskedet. Självklart med permanenta anslutningar för ett hållbart Västerport.  

Mer om fjärrvärme

Varberg Energis fossilfria och/eller förnyelsebara el är toppen och ni får självklart använda den, men under byggprocessen ser vi gärna att ni hjälper elnätet och använder vår fjärrvärme för uttorkning och till byggbodarna. Vår fjärrvärme är dessutom nationsledande med makalösa 1g/co2 ekvivalent per kWh!
 
Här vill vi gärna ta ett helhetsgrepp och så fort ni är redo för att föranmäla ert intresse eller har någon tanke, tveka inte på att höra av er.  
 
Kontakta oss


Fördelar med fjärrvärme

 


Fiber

Med net@seaside, Varbergs öppna stadsnät, finns allt från det helt öppna stadsnätet till en helt stängd kollektiv lösning.  Framtiden kräver högre kapacitet och bättre kvalitet när det kommer till tv, telefoni och Internet.   

Mer om fiber

För byggfiber krävs exakt placering av byggboden för att vi ska kunna ge offert. Anslutningen sker ofta ihop med elservisen men kom ihåg att anmäla ert intresse minst 3 månader innan ni behöver er internetuppkoppling.  

Genom att ansluta din fastighet till net@seaside säkerställer du dina hyresgästers behov samtidigt som du framtidssäkrar din fastighet. Då finns alla möjligheter till olika lösningar kvar och inga stängda dörrar. Läs mer om vårt öppna stadsnät eller kontakta oss via formuläret för att visa intresse eller komma med funderingar. 
 
Kontakta oss


Fiber och stadsnät


Fjärrkyla

Varberg Energi satsar på fjärrkylan. Projekteringen är i full gång och fjärrkyla-anläggningen kommer vara i drift vid inflytt i Västerport.

Mer om fjärrkyla

”Granngårds” med Västerport kommer vi att ta frikyla från Varbergs hamn och under sommarhalvåret utnyttjar vi restvärmen från Södra Cell Värö med hjälp av absorptionskylmaskiner.  Just nu pågår både plan- och miljöprocesser för produktionsanläggningen och bygget av anläggningen beräknas starta 2025.  

Låt oss undersöka tillsammans vad det skulle kunna innebära för er fastighet och dess lägenheter och lokaler med en fjärrkylsanslutning. 
 
Kontakta oss


Fjärrkyla i Varberg

Gas

I Varberg erbjuder vi gas till verksamheter och fastigheter. Utbudet av effektiva och energisnåla produkter för gas växer hela tiden!  

Mer om gas

Har du gasnät till din fastighet kan du installera en snabbuppvärmd gasspis eller en vacker öppen spis så du slipper ved och aska. På uteplatsen kan du installera gasinfravärmare, snygga lyktor och kanske en gasgrill.  
 
Har ni intresse av vårt gasnät tveka inte att höra av er nu, då vi i så fall har förutsättningarna att projektera med det i tidigt skede till er fastighet.  

Kontakta oss


Tryggt med gas


 

Kontakta oss


Vi är energiexperter

Vi hjälper er att nå era mål och visioner i tävlingsbidragen och erbjuder energirådgivning i hur ni kan leva upp till målområde 5 i Västerports hållbarhetsrapport. Vi letar gärna efter er energipotential, era investeringsmöjligheter (exempelvis inom stödtjänster) och möjlig energioptimering.  
 
Omfattas ni även av CSRD så kan vi hjälpa er arbeta med målområde 5, som tangerar med CSRD. Låt oss hitta er förflyttning och samarbeta kring rapporteringen och vi kan erbjuda er rätt data.  
 
 Hållbarhetsrapport för Västerport


Nätflex

På Varberg Energi går vi i täten och är bland de första i världen att erbjuda våra kunder delaktighet i framtidens energisystem, Nätflex.

Nu får alla möjligheten att vara med och skapa ett stabilt energisystem genom våra Flextjänster. I Nätflex samlar vi nämligen våra och våra kunders olika energiresurser och ser till att de tillsammans kan samverka för att stötta det svenska elnätet.


Elhandel

Se till att ni har ett bra elavtal för er byggström. Hör av er via formuläret så ser vi till att ni har ett bra och passande elavtal för detta.

illustration över stadsdel med hamnkaj