Anslut dig till stadsnätet | Varberg Energi

Anslut dig

Just nu bygger vi ut stadsnätet i hela Varbergs kommun som aldrig förr.

Om du är intresserad av net@seaside men ännu inte är ansluten, är du välkommen att kontakta någon av våra säljare.

Vill du veta om din fastighet är ansluten till net@seaside eller få mer information om hur du kan få net@seaside till din villa, kontakta någon av våra säljare.

 

Villaägare

Välj det som passar dig bäst - anslut din villa till net@seaside.

Du kan välja och vraka mellan fler än 200 kanaler - och flera tv-leverantörer - med allt ifrån populära filmkanaler, barnkanaler och kunskapskanaler till sport, action, dokumentärer och mycket mer. Med en anslutning till net@seaside kan du dess utom få billigare telefonräkningar och ett internet med hastigheten 1000 Mbit/s. Idag är vart tredje hushåll i Varberg anslutet till net@seaside!

När du ansluter din villa till net@seaside gör du en investering för framtiden. Men för att vi ska projektera, gräva, dra fiber och ansluta krävs det en liten insats av dig. För att en anslutning skall ske i ditt område behöver det finnas ett tillräckligt stort intresse hos villaägarna i ditt område för att en anslutning till net@seaside skall ske.

Villaägare - steg för steg

Så här går det till när vi bygger ut stadsnätet. När vi ansluter ett område måste vi planera, gräva och dra fiber. Det behövs ett stort antal intresserade på ett område för att vi ska kunna ansluta fastigheterna till stadsnätet. Efter att tillräckligt många visat intresse och tecknat avtal sker en anslutning i olika steg:

Steg 1
Efter att avtal är undertecknat av båda parter börjar projektet att planeras upp. I samband med detta får fastighetsägaren blanketten ”Färdiganmälan”. Färdiganmälan innehåller, kontaktuppgifter, karta som visar hur du skall gräva på egen tomtmark samt vilka åtaganden som måste genomföras innan blanketten returneras till Varberg Energi.

Steg 2
Du gräver själv på tomt och möter upp där Varberg Energi lämnat av tomrör. Rör och markeringsband/söktråd får du av oss. Grävdjup kan variera, men ca 40-50 cm djup är bra. När tomrör ligger i marken skall du inte fylla igen vid huskroppen eller där du möter upp Varberg Energis tomrör, detta kan göras först när installationen är färdig.

Du planerar var du vill att fibern ska dras in i fastigheten. Där gör du ett hål i väggen för den inkommande fiberkabeln. Från utsidan av fastigheten till den plats inomhus där du vill att utrustningen ska sitta ska det dras ett rör (20 mm tomrör). Håltagning och rör står fastighetesägaren själv för. Där utrustningen ska sitta ska det även vara el framdraget så att allt kan kopplas ihop på ett enkelt sätt. När detta är klart returneras ”Färdiganmälan” till Varberg Energi. Läs och lär dig mer i vår installationshandbok för villaägare. 

Länk till Fiberinstallationshandboken (öppnas i nytt fönster)

Steg 3
Efter att Varberg Energi fått ”Färdiganmälan” i retur kommer en fiberblåsare att åka ut och blåsa i fiber i röret. Själva fibern lämnas i en ring där röret slutar utomhus. Fibern är mycket ömtålig så rör den inte - det blir lätt skador på fibertråden. Vi kommer att höra av oss och boka tid med fastighetsägaren för att dra in fibern i huset och svetsa den.

Steg 4 
Efter svetsning monteras en kopplingsbox och uttagsmärkning markeras. Uttagsnumret är unikt för varje fastighet/lägenhet.

Steg 5
Slutligen kopplas en bostadsswitch in och då är anslutningen färdig för att användas. För att beställa Internet, tv, telefoni eller andra tjänster kontaktar du en eller flera av de tjänsteleverantörer som finns i net@seaside. Nu skickar vi en faktura till dig på anslutningsavgiften och vi startar fakturering av nätavgiften (Nätavgift: 94 kr/mån 2020).

Från den punkt där du valt att placera bostadsswitchen ansvarar du själv från att dra datakabel till dator, tv och telefon, alternativt kan du skaffa en router och använda trådlös överföring för datorn. Vill du ha hjälp med att bygga ett nät i din fastighet så anlitar du en elektriker som utför detta åt dig.

Fastighetsägare

Har du valt dagstidning till dina hyresgäster? Troligtvis inte…

Dina hyresgäster läser säkert den dagstidning de själva valt. Nu har du möjlighet att erbjuda dina hyresgäster samma valfrihet när det gäller tv, telefoni och Internet. Det vi pratar om är net@seaside – Varbergs öppna stadsnät.

Framtiden kräver högre kapacitet och bättre kvalitet när det kommer till tv, telefoni och Internet. Genom att ansluta din fastighet till net@seaside säkerställer du dina hyresgästers behov samtidigt som du framtidssäkrar din fastighet.

Du ansluter - hyresgästen väljer. När du investerar i en anslutning till net@seaside gör du ett smart och enkelt val. Du kontaktar oss och vi hjälper dig att dra in fiber i din fastighet. Resten är upp till din hyresgäst. Du ansluter fastigheten, din hyresgäst väljer och betalar för de tjänster som de vill ha. 

Nybyggnation

När man bygger är det mycket man skall tänka på. Vi har gjort det lätt för dig när det kommer till val av tv, telefoni och Internet. Med net@seaside får du hög kvalitet på dina tjänster samtidigt som du har en stor valfrihet.

Att anslutas till internet är en stor investering för din fastighet. kapaciteten i nätet är nästintill obegränsad och den är beredd på framtidens krav av högre kapacitet och bättre kvalitet för din tv, telefoni och Internet.

Vi vill finnas där du bygger
När en nybyggnation sker Varbergs kommun vill vi vara den som levererar tv, telefoni och Internet in till ditt hus.

Hyresgäst

Bor du i en hyresrätt som inte har net@seaside men gärna vill ansluta dig? Då måste du och de andra hyresgästerna i hyreshuset prata med fastighetsägaren om en anslutning. Funderar du på skillnaden mellan ett öppet och ett slutet stadsnät? Då kan du få mer information på vår sida för net@seaside.

Länk till net@seaside

Är fastigheten redan ansluten?
Om det är så att den fastighet som du hyr redan är ansluten men att du saknar uttag i din lägenhet. Kontakta då din fastighetsägare så att du kan ansluta dig till net@seaside.

Bostadsrättsägare

Skaffa framtidssäkra lösningar för din tv, telefoni och Internet. Genom att ansluta dig till net@seaside får du inte bara till gång till en mängd olika tv-kanaler, snabbt Internet och billig telefoni. Du gör även en värdefull investering i din bostadsrätt.

Äger du en bostadsrätt och är intresserad av att få net@seaside in till din bostad - kontakta din bostadsrättsförening eller samfällighet som i sin tur köper en anslutning. Prata även med styrelsen eller ordföranden i din förening för att ni skall kunna ansluta er. Ju fler som är med, desto lättare är det att koppla in din bostadsrätt.