Hembatteri från Ferroamp

Som kund hos Varberg Energi ges du chansen att bidra till framtidens flexibla elmarknad.

Med ett hembatteri från Ferroamp kan du tjäna pengar på varierande elpriser och ta del av intäkter från olika flexibilitetsmarknader. Äger du inget batteri idag men är intresserad av att köpa ett, agerar vi gärna rådgivare. Lämna i så fall dina kontaktuppgifter i vårt intresseformulär.

I dagsläget erbjuder vi flextjänstintäkter till kunder inom elområde SE3 - se mörkt område på kartan nedan (OBS! Gotland ingår i SE3, men är tyvärr ännu inte kompatibelt med våra flextjänster). Vi arbetar för att få övriga områden godkända.

Förkvalificering elområde SE4

Förkvalificeringen för kunder inom elområde SE4 är nu inskickad till Svenska kraftnät vilket innebär att du efter sommaren 2024 kan ansluta dig till Flex Batteri. För att vara redo kan du redan nu teckna ett elhandelsavtal med oss. 

Är du kund i elnätsområde SE4?

Fyll i dina kontaktuppgifter och få en notis när ditt elområde är godkänt eller om kravspecifikationen uppdateras.

Dina kontaktuppgifter

 

Vårt erbjudande nedan gäller enbart privatkunder. Information och kontaktinformation för företagskunder och för dig som har enskild firma finns på sidan Flex Batteri för företag.

Frågor och svar om Flex Batteri


Så här kommer du igång

Du som vill ta första steget för att komma vidare mot flexibilitet och stödtjänstintäkter, har nu två val:

 • Är du redan elhandelskund hos oss kan du välja att direkt teckna ett Flex Batteri-avtal.
 • Är du i dagsläget ännu inte elhandelskund hos oss, behöver du först teckna ett elhandelsavtal och därefter fortsätta med att teckna ett Flex Batteri-avtal.
  (OBS! Beroende på hur ditt nuvarande elavtal ser ut tar det olika lång tid att bli elhandelskund hos oss.)
 • Gör ditt val nedan och starta resan mot flexibilitetsintäkter!


1. Jag är redan elhandelskund 

Jag har redan ett elhandelsavtal med Varberg Energi och vill teckna tilläggsavtalet för Flex Batteri så att jag kan registrera mitt batteri.

Teckna Flex Batteri-avtal


Så här funkar det om du redan är elhandelskund och vill teckna Flex Batteri-avtal.

Steg-för-steg
 1. Teckna Flex Batteri-avtal.
 2. Du får en avtalsbekräftelse till din e-postadress.
 3. När ditt Flex Batteri-avtal är giltigt får du ett meddelande som uppmanar dig att logga in i Varberg Energi-appen och ansöka om att koppla upp din Ferroamp-anläggning. I samband med detta gör du även nödvändiga inställningar i Ferroamps EnergyCloud - se instruktioner på Ferroamps hemsida.
 4. Ferroamp kommer nu att utvärdera ditt system i ett systemtest och kopplar sedan upp den mot Varberg Energis Nätflex.
 5. När din anläggning är uppkopplad och godkänd så får du ett nytt mejl av oss och du kan ta del av flexersättning från detta datum. Skulle din anläggning inte bli godkänd i systemtestet, får du ett mejl med beskrivning av orsakerna till detta.

Observera! 

Processen till att kunna börja ta del av flexersättning tar olika lång tid beroende på kundens system, avtalsval, uppdateringar och handläggningstid.


2. Jag vill bli elhandelskund 

Jag har ett batterisystem från Ferroamp och vill bli kund hos Varberg Energi och teckna både elhandelsavtal samt Flex Batteri-avtal.

Teckna elhandelsavtal


Så här funkar det om du vill bli elhandelskund och teckna ett Flex Batteri-avtal.

Steg-för-steg
 1. Teckna elavtal.
  Beroende på hur ditt nuvarande elavtal ser ut tar det olika lång tid att bli elhandelskund hos oss. Välj startdatum, om du är osäker på din uppsägningstid hos nuvarande elhandelsföretag så ber vi dig kontrollera detta. Varberg Energi tar inte ansvar för en eventuell brytfaktura vid felaktig information. 
 2. När ditt elhandelsavtal är registrerat skickar vi ett Flex Batteri-avtal till din epost-adress.
 3. När dina el- och Flex Batteri-avtal är giltiga får du ett meddelande som uppmanar dig att logga in i Varberg Energi-appen och ansöka om att koppla upp din Ferroamp-anläggning. I samband med detta gör du även nödvändiga inställningar i Ferroamps EnergyCloud - se instruktioner på Ferroamps hemsida.
 4. Ferroamp kommer nu att utvärdera ditt system i ett systemtest och kopplar sedan upp den mot Varberg Energis Nätflex.
 5. När din anläggning är uppkopplad och godkänd så får du ett nytt mejl av oss och du kan ta del av flexersättning från detta datum. Skulle din anläggning inte bli godkänd i systemtestet, får du ett mejl med beskrivning av orsakerna till detta.

Observera! 

Processen till att kunna börja ta del av flexersättning tar olika lång tid beroende på kundens system, avtalsval, uppdateringar och handläggningstid.


Kravspecifikation för din anläggning

För att delta i tjänsten Flex Batteri med ett Ferroamp-system får anläggningen idag innehålla maximalt:

 • 1 st EnergyHub, Wall eller XL-enhet (ej flera XL-enheter i ett rackskåp)
 • 0-3 st solsträngsoptimerare (SSO)
 • 1 st batterisystem  

De batterityper som fungerar är:

 • Ferroamp ESS (Pylontech Force H2)
  Effekt: 2-10 kW
  Energikapacitet: 5-80 kWh 
 • Ferroamp PSM
  Effekt: 4-12kW
  Energikapacitet: 10-15 kWh

  Denna specifikation kommer att utvecklas över tid för att täcka in fler konfigurationer av Ferroamp-system.


Är du kund i elnätsområde SE1, SE2 eller har en felaktig kravspecifikation?

Fyll i dina kontaktuppgifter och få en notis när ditt elområde är godkänt eller om kravspecifikationen uppdateras.

Dina kontaktuppgifter


Illustrerad karta över Sveriges elområden med SE1 och SE2 på ljus bakgrund, SE3 med mörk grön bakgrnd samt SE3 i mellan gul bakgrund

 


Här kan du kontrollera elnätsområde för din anläggningsadress.

Är du ett företag, enskild firma eller en BRF och har en Ferroamp-anläggning, kan du läsa mer på sidan Flex Batteri för företag. 


Power up and Double up

Få betalt för att stötta elnätet med ett eget batteri. Snart kan även kunder i sydligaste Sverige sälja stödtjänster till elnätet med ett eget Ferroamp-system. Beställ redan idag och få dubbel ersättning första året. 

Använd länken nedan, som går direkt till Ferroamps kampanj-sida.

Power up and Double up


Processen för flexersättning

Processen till att kunna börja ta del av flexersättning tar olika lång tid beroende på ditt system, avtalsval, uppdateringar och handläggningstid.

Så här fungerar ersättningen

Resan till Flextjänstintäkter

Illustration Flextjänstintäkter

 

Resans olika faser

1. Under pilotperioden genomfördes tester med ett flertal utvalda pilotkunder. Testerna handlade om att visa upp en förmåga att kunna styra batterisystemen tillräckligt snabbt för att kunna delta på relevanta stödtjänstmarknader. Pilotperioden avslutades med att vi lämnade in en förkvalificeringsansökan till Svenska kraftnät om att få delta på stödtjänstmarknaden FCR-D.

2. Efter att vår förkvalificeringsansökan blivit godkänd påbörjades onboardingen av våra kunder som ville koppla upp sitt batteri mot stödtjänstmarknaden. Onboardingen av nya kunder pågår kontinuerligt framöver. I dagsläget finns en begränsning på hur stora batterisystem som kan ansluta sig och en geografisk begränsning till elområde 3, men inom en snar framtid kommer även större batterisystem och fler elområden att accepteras.

3. Under Fas 1 kommer ersättningen att börja fungera ut mot kunderna. I det här läget befinner vi oss fortfarande i en utvecklingsprocess där varken batteriernas fulla kapacitet kan tas tillvara på eller att batteriets tillgänglighet är optimal. Varberg Energi, Ferroamp och Ntricity kommer gemensamt att utveckla styrningen så att batteriets fulla kapacitet och tillgänglighet kan tas till vara på genom att först ta oss igenom Fas 2 och avslutningsvis till Fas 3 där den maximala ersättningsnivån kan erhållas.