En varm arbetsplats

Ett tekniskt intresse, lite skinn på näsan och längtan efter nya utmaningar tog ”Flisan” till Flisan. I dag är Emelie Garhall arbetsledare på enheten Fjärrvärme produktion och distribution – unik på en mansdominerad arbetsplats.

Portätt Emelie Garhall i röd tröja och hjälm inne på värmekraftverket.

– Min farbror kallade mig för Flisan när jag var liten och nu är Flisan min arbetsplats. Det är lite roligt det med, konstaterar Emelie och syftar på Varberg Energis stora fjärrvärmeanläggning med namnet Flisan af Varberg. Där har hon jobbat sedan hösten 2012, inledningsvis som drifttekniker och sedan årsskiftet som arbetsledare.

Efter att ha läst Tekniska programmet på gymnasiet fortsatte Emelie ett år på Chalmers med maskinlära, termodynamik, hållfasthetslära och programmering. Hon har även jobbat som drifttekniker med avfallsförbränning.

Driftansvar och kundkontakt

På Varberg Energi har Emelie ansvar för resursfördelning och underhåll samt sköter den dagliga driften. Hon har också kontakt med kunder, entreprenörer och kontrollorgan.

– Det är många delar jag håller på med. Fjärrvärmenätet är halva min tjänst, fjärrvärmeproduktion den andra. Vi producerar fjärrvärme i våra biobränslepannor på Flisan och sjukhuset samt i Bua, Sunvära, Veddige och Tvååker, säger hon.

– Dagarna är ganska olika, men jag börjar med att kolla mejlen, vår planering och vad som ska hända under dagen, hur det har fungerat för nattens beredskap och vilka problem som kan finnas kvar att lösa. Jag träffar även kunder och är med på olika sorters möten.


– Jag är ganska unik i den här branschen, dels är vi få kvinnor dels är det inte många som kan sköta både driften, underhållet och samtidigt planera och ta hand om kunder, säger Emelie.

En varm arbetsplats

melie garhall svingar sig nedför en trappa med ett leende.
– För mig känns det som en stor fördel att jobba här - det finns en jättefin gemenskap. Varberg Energi är ett företag som vill väl, både för kunder, anställda och miljö. Fokus ligger inte bara på vinst utan vi gör också en hållbar insats för samhället.

Det har hon fått ett kvitto på när hon först blev erbjuden den tjänst hon har idag, men tackade nej till på grund av en graviditet – som senare slutade olyckligt.

– När chefen fick veta det ringde han och erbjöd mig tjänsten igen. Han sa att jag kunde börja jobba när jag mådde bättre. Det visar vad Varberg Energi är för typ av arbetsgivare. Att de förstår att folk är mitt i livet och tycker att det är rätt att prioritera familjen. Det är fint.

Mångsidighet är en styrka

Under intervjun sitter Emelie på bordskanten och ger ett coolt, lite tufft intryck. Men det är inte hela sanningen.

– Jag är egentligen inte så hård, utan en ganska känslig person. De som känner mig i min yrkesroll blir nog förvånade när de får veta att jag gillar att baka och är estetiskt lagd. Samtidigt måste man våga ta för sig i det här jobbet och ha lite skinn på näsan.

Det gäller också att inte vara rädd för att få ”lite skit under naglarna”.
– Det gör inget att bli lite smutsig. Vi har ju fjärrvärme i huset, så vi har gott om varmvatten i duscharna, säger 30-åringen med ett skratt.


Stortrivs på jobbet

Variationen är det bästa med jobbet - att få varva mellan att producera och leverera fjärrvärme och att ha kontakter med kunder. Emelie möter gärna såväl anställda som kunder med ett leende och menar att hon får mycket positivt tillbaka.

– De flesta kunder är helt fantastiska och förstående när något gått fel. De som har problem med sin fjärrvärmecentral är glada över att få hjälp.

Emelie Garhall stortrivs på Varberg Energi och vill gärna stanna och fortsätta jobba med en värmekälla som spås en ljus utveckling.
– Jag tror att utsikterna för fjärrvärme är goda. Den är driftsäker, stabil och miljövänlig. Det tror jag att kunderna vill ha. Det är framtiden, avslutar Emelie.

 

 

MER OM EMELIE

Intressen: Brandflyg och att baka tårtor

Vilken bil kör du? En Skoda Superb.

Vem tar du med dig till en öde ö? Bear Grylls – då överlever jag!

Hur dricker du helst ditt kaffe? Jag dricker inte kaffe. Jag dricker te. Utan mjölk och utan socker.

Vilken är din favoritapp? Utan mobilt Bank-ID blir livet svårt. Sedan gillar jag Spotify och praktiskt i jobbet är Trello, en digital variant av post it-lappar.

Tränar du? Ibland. Jag har en crosstrainer hemma som jag använder då och då, men jag har inget gymkort. Men att hålla en tvååring på armen när man lagar mat och att leka flygplan med en femåring är också träning. Leken blir min träning.