2024-05-15

Ferroamps batterier levererar

Nu har det gått två månader sedan de första kunderna med Ferroampsystem började erbjuda frekvensbalansering till Svenska kraftnäts stödtjänstmarknad FCR-D. Ett utmärkt sätt att maximera nyttan av sitt hembatteri och samtidigt få bra betalt för tjänsten.

Varberg Energi är först ut

Den tekniska lösningen är unik och än så länge är det bara Varberg Energi som kan erbjuda sina kunder den här möjligheten tillsammans med Ferroamp. Det handlar om att kunderna ska kunna låta sitt hembatteri både arbeta lokalt mot fastigheten genom kapa effekttoppar och öka egenanvändningen av den el som solcellerna producerar samtidigt som batteriet budas ut mot Svenska kraftnäts stödtjänster.


Just nu är priserna på stödtjänsterna väldigt höga och vi har passat på att intervjua en av våra kunder som har ett Ferroampsystem för att höra mer om hur de upplever tjänsten.

Hej Peter Carlsson, vem är du?

Jag är 64 år, bor i Mariefred och har nyligen blivit kund hos Varberg Energi eftersom ni erbjuder mig möjligheten att tjäna pengar på att mitt batterisystem kan användas av Svenska kraftnät för frekvensbalansering.

När köpte du ditt batterisystem från Ferroamp?

Det var min son som rekommenderade mig att investera i det här batterisystemet och jag fick det installerat i november. Jag har en relativt stor solcellsanläggning på taket som består av 42 stycken paneler och när jag nu har kompletterat den anläggningen med ett batteri på 10 kW/17,7 kWh kan jag ladda upp batteriet under dagtid och ladda ur det under kväll och natt när solen har gått ner. Sedan tillhandahåller jag gärna mitt hembatteri till elsystemet så att Svenska kraftnät kan balansera frekvensen också, framförallt när man får så pass bra betalt för tjänsten.

Är det svårt att sätta sig in i detta?

Inte alls! Jag är inne och tittar i appen dagligen, men det är mest för att jag är nyfiken. Systemet sköter sig själv. Det står ute i garaget så jag varken ser eller hör det så ofta.

Varför valde du Ferroamp?

Det var som sagt min son som rekommenderade mig systemet, men jag är verkligen nöjd med det. Det är ju inte bara ett batteri, utan även en fasbalansering som är viktig för mig. När jag köpte elbil behövde jag säkra upp huset från 20 ampere till 25 ampere men jag har även en hobby inom glaskonst där ugnen drar mycket el. Då är det väldigt bra med ett Ferroampsystem som fördelar ut effekten mellan husets tre faser.

Du är en av kunderna som har fått mest ersättning under april månad, drygt 7000 kr. Grattis!

Oj, tack! Priserna på stödtjänsterna verkar ha varit höga och det är jag tacksam för. Nu får jag väl bjuda sonen på middag antar jag, hahaha.


Ett klokt val

Passa på att investera i ett batterisystem du också!  Bättre ekonomi med ett batteri från Ferroamp

Du som redan har ett batteri och funderar på hur du optimerar intäkterna med rätt inställningar kan läsa mer om tillvägagångssättet här: Så fungerar ersättningen för Flex Batteri

 

bil står i garage och laddas i ett batteri på väggen bakom