Varje solstråle genererar energi

I början av maj 2016 har Ingrid Fridén och hennes sambo Kalle Lindberg i Trönningenäs haft sin solcellsanläggning i ett år. Då är det dags att göra en avstämning kring hur mycket energi den har genererat och hur allt har fungerat.

Detta är lite extra spännande för Varberg Energi – Ingrid var nämligen företagets första solcellskund och därmed också den första hittills som ”tankat sol” under ett helt år.

 Gammal ladugård i solsken med solceller på taket

– Vi är jättenöjda med vår solpanel och har tack vare den minskat vår elanvändning rejält, berättar Ingrid. Huset vi bor i har el som huvuduppvärmning, en rest från den modernisering som gjordes under 70-talet. För att minska elförbrukningen så mycket som möjligt har vi även en luft-luftvärmepump, men har under lång tid tittat på möjligheten att komplettera med en solcellspanel. Många tyckte att vi istället skulle satsa på bergvärme, men jag hade läst på och skaffat mig bra kunskap om solenergi och kände att det var rätt alternativ för vår del.

Det var när Ingrid sedan läste att Varberg Energi planerade att börja sälja solcellspaket som hon och sambon bestämde sig. – Jag tog kontakt med dem och berättade att jag var intresserad. Anders Rundqvist kom ut för ett första besök och tittade samtidigt på lämplig placering och mätte ut hur stor panel som skulle passa.

”Nu tvättar och diskar vi på andra tider”

Huset som Ingrid och Kalle bor i är en gammal kringbyggd släktgård från 1800-talet. Önskemålet var att placera solpanelen på den bostadsdel vars tak vetter mot söder. Framför fanns dock ett stort träd som de helst inte ville ta ner och därför valde man att sätta panelen på den länga som har tak mot sydost istället. Anläggningen består av 36 paneler, vilket innebär en yta på runt 60 kvadratmeter.

Trots sin storlek smälter den väl in i miljön.

Sedan Ingrid och Kalle nyligen blev pensionärer har de ändrat sina vanor när det gäller vardagssysslor som till exempel disk och tvätt. – Numera styr vi ju vår tid själva och kan välja att köra exempelvis tvätt- och diskmaskinerna på dagtid då energin kan tas från solcellsanläggningen. Det sparar vi mycket elanvändning på.

Ser fram mot att kunna lagra solenergi

Ingrid räknar med att deras anläggning ska ha genererat mellan 6 500 och 7 000 kWh detta första år. – Vi läser av mätaren varje dag och för bok på resultatet. Det är kul att så tydligt kunna se hur minsta lilla solstråle faktiskt genererar energi. Vi ser fram emot när det också blir möjligt att lagra solenergin; nu säljer vi tillbaka det som vi inte har användning för själva. Förhoppningsvis ska den möjligheten inte vara så långt borta.