Varberg Energi tog hem ”Årets solenergipris”

Den nya solcellsparken Solsidan intill E6:an strax utanför Tvååker, fortsätter att dra till sig positiv uppmärksamhet.

Nu har Varberg Energi fått ta emot priset för Årets anläggning 2016 för sin djärva satsning. Priset, som är det fjortonde i ordningen, delades ut av branschföreningen Svensk Solenergi i samband med föreningens årsmöte i Göteborg den 25 april. Och det var i hård konkurrens Varberg Energi tog hem utmärkelsen.

– Precis som tidigare år fick vi in runt tio kvalificerade nomineringar, så det var ingen enkel uppgift för juryn att välja ut pristagaren, säger Jan-Olof Dalenbäck, sekreterare i Svensk Solenergi.

 
”Vi har visat att det går att satsa stort”

Bland de nominerade anläggningarna fanns förutom Varberg Energi bland andra Väla köpcentrum i Helsingborg och Huddinge sjukhus i Stockholm, vilka båda har byggt stora, takmonterade solcellsanläggningar under 2016.  Men det var Solsidan som drog det längsta strået och juryns motivering löd:

”Med sina 2,7 MW är Solsidan den just nu största solkraftsparken i Sverige. Uppförd av Varberg Energi intill en egen vindkraftspark med anslutning till regionnätet har den tillsammans med sin storlek anmärkningsvärt låga kostnader. En strategisk placering vid E6 och Västkustbanan ger den dessutom ett stort exponeringsvärde”.

- Vi är verkligen jättestolta över att få ta emot det här priset, säger Björn Sjöström, VD på Varberg Energi. - Genom Solsidan visar vi att det är möjligt att satsa på ett stort solcellsprojekt för att bidra till omställning mot ett mer hållbart samhälle. Vi hoppas förstås att ännu fler vågar satsa på solen som energikälla framöver. Vi har vågat och vi vet att det fungerar!

 

Bidrar till positiv uppmärksamhet

Juryn tar flera saker i beaktande när den vinnande anläggningen ska utses. Det handlar om både ekonomi och teknik och dessutom ska anläggningen kunna marknadsföras som ett bra exempel.

Med sina 9 312 solcellspaneler är Solsidan, som invigdes i september förra året, landets i särklass största solcellspark och den kommer att producera mellan 2,7 MW och 3 GWh per år.

- På åkermarken vi valde för anläggningen fanns redan en befintlig infrastruktur vilket förenklade byggnationen, förklarar Björn Sjöström. Tillsammans med våra vindkraftverk som står alldeles intill bildar Solsidan ett blickfång och ger både oss och kommunen en positiv uppmärksamhet. 

/Björn Sjöström, VD Varberg Energi AB