En investering för ökad hållbarhet

I början av året tecknade vi avtal med Deutsche Windtechnik som har tagit över skötseln av 30 vindkraftverk i södra Sverige.

Ekonomisk hållbarhet för oss handlar mycket om att vårda våra befintliga resurser och investera i långsiktiga lösningar. Vinden lämnar inga utsläpp och minskar miljöbelastningen lokalt och globalt. Vi vill därför att våra vindkraftverk ska få snurra i många år framöver.

En märkesoberoende aktör

För oss är det viktigt att vindkraftsbranschen fortsätter att utvecklas och att det inte bara är originaltillverkaren som ska kunna sköta servicen av våra vindkraftverk.

-Vi letade därför efter en märkesoberoende aktör och efter förhandlingar var det tyska Deutsche Windtechnik som drog det längsta strået, berättar Karin Hansson, Affärsområdeschef Energi.

Två vindkraftverk som står i en gräsåker med blå himmel bakom

Deutsche Windtechnik höll just då på att etablera sig i Sverige och dessutom hade man kontor i Varberg. Avtalet gäller 30 vindkraftverk i södra Sverige varav åtta är helägda av Varberg Energi.

– Vi förhandlade till oss ett bra pris, och dessutom fick vi högre tillgänglighet och avtalet är produktionsbaserat, säger Karin Hansson.

Avtalet började gälla i januari och gäller 10 år framåt. Under året har vi märkt av en effektivisering, både ekonomiskt men även att vi har fått högre tillgänglighet.

– Vi är jättenöjda, säger Karin.