2022-06-01

Rys och Mys vann Swedish Arts and Business Awards

Höstlovsevenemanget Rys och Mys från Varberg tog under måndagskvällen hem första pris för bästa kultur- och näringslivssamarbete i tävlingen Swedish Arts and Business Awards 2022. Priset delades ut i Borås på Textile Fashion Centre, av juryns hedersordförande Prins Carl Philip.

Så här lyder juryns motivering: 

"Hallands kulturhistoriska museum, Varberg Energi AB och Varbergs kommun har skapat ett utomhusevenemang som syftar till att öka museets och Varbergs fästnings attraktionskraft, och staden som destination under lågsäsong och årets mörkaste tid. Fästningen och staden ljus- och ljudsätts och historiska och kunskapsevenemang har aktiverat staden, gett många besökare och på ett kreativt sätt spridit kunskap till unga och gamla. Evenemanget pågår fortsatt och har blivit en veritabel succé." 

Projektet är ett samarbete mellan Hallands kulturhistoriska museum, Varberg Energi AB och Varbergs kommun och genomförs i partnerskap med Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen Varberg, Varbergs Fastighets AB, Statens Fastighetsverk och med stöd av Region Halland.

Utmärkelsen är ett kvitto på att vi tänker rätt i Varberg som samverkar med alla våra fina resurser: stadskärnan och de unika historiska miljöerna runt museet och fästningen, den breda besöksnäringen med hotell och restauranger, ljuset och mörkret – och inte minst varbergare och turister som i hög grad är med och aktiverar staden under Rys och Mys. Evenemanget återkommer i höst och nästa år det Varbergs tur att stå värd för prisceremonin i Swedish Arts and Business Awards. 

 

Vid frågor kontakta:

Cajsa Lagerkvist, museichef  på Hallands kulturhistoriska museum
cajsa.lagerkvist@museumhalland.se
0760–22 63 66

Björn Sjöström, VD Varberg Energi AB                                      
bjorn.sjostrom@varbergenergi.se                                              
0721-60 35 60

Martin Andersson, näringslivsdirektör i Varbergs kommun
martin.andersson@varberg.se
0708-10 44 46