2021-11-29

Rekordnivå på elpriset

Under de senaste dagarna har vi upplevt höga elpriser och ikväll går elpriserna upp mot nya rekordnivåer. Anledningarna är många och vi låter här vår säljledare på elhandel, Staffan Kollberg, berätta om läget på elmarknaden.

- Den senaste tidens höga elpriser beror till stor del på det hydrologiska underskottet och låg produktion från vatten- och vindkraftverken som går hand i hand med förlängda kalla och torra väderprognoser, säger Staffan Kollberg. Porträtt närbild Staffan Kollberg

- Situationen gör att elpriserna i, framför allt, södra Sverige kopplar mot de tyska priserna som ligger mycket högre eftersom de till stor del baseras på fossil elproduktion där höga priser på gas, kol och utsläppsrätter lyft elpriset.

Har du VIVA Bundet eller VIVA Trend sedan tidigare? Då har du förmodligen ett lägre pris än den nuvarande prisnivån och kan känna dig mer lugn.

Vill du ha rådgivning om elavtal, kontakta Kundservice på telnr 0340-62 88 11 eller kundservice@varbergenergi.se.

 


Anna Lena Falk är vår certifierade energiexpert och hon delar gärna med sig av enkla energispartips som ni kunder kan tänka på nu när prisnivåerna är höga. Porträtt Anna-Lena Falk

- Det bästa är förstås att tänka långsiktigt i sina energieffektiviseringar genom att säkerställa att man alltid har ett bra klimatskal, det vill säga välisolerade väggar, energieffektiva fönster och effektiv återvinning på ventilationen, säger Anna-Lena Falk.

- Behöver man nu kortsiktiga tips inför dessa höga prisnivåer bör man som kund tänka på följande:

  • Sänk inomhustemperaturen - för varje grad du sänker temperaturen minskas ca 5% av energianvändningen, så med rådande priser kan det vara smart att tända en brasa eller ta på sig lite varmare kläder.
  • Det finns även snålspolande duschmunstycken hos många återförsäljare som ger en energibesparing på ca 20% av den energi som går till varmvattnet. Tänk även på att du kan spara en hel del energi på att duscha kortare tid.
  • I övrigt kan man undvika standy-lägen på apparater och använda grenuttag med brytare till laddare m.m.
  • Säkerställ även att du håller rätt temperaturer i kyl och frys, dvs +5 och -18 grader.