2022-05-17

Bredbandsutbyggnad - en halv miljard och 20 år senare

I dag är det svårt att tänka sig livet utan en bra bredbandsuppkoppling men det är en förhållandevis ny företeelse.

Om vi anser att definitionen på en bra bredbandsanslutning innebär att fastigheten är fiberansluten – vilket vi på Varberg Energi naturligtvis gör – så har den utbyggnaden till största delen skett under de senaste 10 åren. Innan dess var det till största delen det gamla telenätet som användes för uppkoppling till Internet. Detta håller man sedan några år på att avveckla och en hel del gamla telestationer har skrotats.

Hög andel anslutna i Varberg

Under de dryga 20 år vi byggt ut fibernätet i Varberg till de ca 22 000 bostäder vi idag har anslutna, har vi grävt ner fiber och tomrör för ca en halv miljard kronor. Av Varbergs alla bostäder är idag 98,5 % anslutna eller har nära till en anslutningspunkt. Detta placerar Varberg på 22:a plats i statistiken över bäst bredbandsförutsättningar av Sveriges 290 kommuner, vilket vi är mycket stolta över.

Att vi byggt ut nätet så pass mycket gör att nästa alla som vill i Varbergs kommun kan få tillgång till en bra bredbandsanslutning. Oavsett om du bor mitt i centrala Varberg eller längre ut på landsbygden eller om du är privatperson eller företagare. Det har också gjort att vi är många som kunde arbeta hemifrån under pandemin och som också delvis kanske fortsätter med det även efter att pandemin är över.