Rys och Mys

Runt höstlovet varje år, arrangeras ljusupplevelsen Rys och Mys i Varberg för att sprida ljus i mörkret och fira Halloween.

Rys och Mys är en ljusupplevelse utomhus för barnfamiljer och andra besökare där man kan vandra omkring mellan olika ljusinstallationer i centrala Varberg och på Varbergs fästning – ett spännande event som vi är stolta samarbetspartners till.

Vårt bidrag till eventet består av många ljusa idéer, till exempel ett antal spännande ljussättningar, projicerade fotspår, flygande spöken, kanonfina strålkastare och annat skoj.  

blå belyst fantasifigur spelar fiol med dansande skuggor på väggen bakom stenvalv på fästning belyst i rött med skuggor på väggarna från svävande fåglar

 

Projektet är ett samarbete mellan Hallands kulturhistoriska museum, Varberg Energi AB och Varbergs kommun och genomförs i partnerskap med Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen Varberg, Varbergs Fastighets AB, Statens Fastighetsverk och med stöd av Region Halland.

Vi har fått mycket positiv respons och projektet är ett exempel på hur vi tillsammans med andra aktörer kan paketerat och leverera en lysande lösning.

belysning på torgets gatustenar i form av en drake Spöke av betong som lyser i blått och gult

 


Rys och Mys vann Swedish Arts and Business Awards

Sommaren 2022 tog vi tillsammans med våra samarbetspartners hem första pris för bästa kultur- och näringslivssamarbete i tävlingen Swedish Arts and Business Awards 2022. Priset delades ut i Borås på Textile Fashion Centre, av juryns hedersordförande Prins Carl Philip.

Så här löd juryns motivering: 

"Hallands kulturhistoriska museum, Varberg Energi AB och Varbergs kommun har skapat ett utomhusevenemang som syftar till att öka museets och Varbergs fästnings attraktionskraft, och staden som destination under lågsäsong och årets mörkaste tid. Fästningen och staden ljus- och ljudsätts och historiska och kunskapsevenemang har aktiverat staden, gett många besökare och på ett kreativt sätt spridit kunskap till unga och gamla. Evenemanget pågår fortsatt och har blivit en veritabel succé." 

prisutdelning med flera människor som står på en scen och är glada

Utmärkelsen är ett kvitto på att vi tänker rätt i Varberg som samverkar med alla våra fina resurser: stadskärnan och de unika historiska miljöerna runt museet och fästningen, den breda besöksnäringen med hotell och restauranger, ljuset och mörkret – och inte minst varbergare och turister som i hög grad är med och aktiverar staden under Rys och Mys. Evenemanget för denna utmärkelse återkommer under 2023 och det blir då Varbergs tur att stå värd för prisceremonin i Swedish Arts and Business Awards. 


skuggor av fåglar som flyger genom en upplyst cirkel projicerad på stenvägg fantasifigurer projicerade på blåbelyst stenvägg

Ljusupplevelsen under Rys och Mys

All belysning som används under Rys och Mys är LED vilket är det mest energieffektiva alternativet. Olika typer av styrning kontrollerar att det bara lyser när det ska, detta för att inte använda mer energi än nödvändigt. Att tända upp staden på detta sätt under en vecka kräver inte mer ström än vad det går åt att värma upp ett hus under en dag.

Under Rys och Mys jobbar vi med skuggor, mönster och färger för maximal stämning. Bilder och mönster skapas med hjälp av gobo-strålkastare. Detta kan man se bland annat på torget. Skuggor får man av riktat ljus från små spotlights och för att framkalla färg används RGB-strålkastare.

UV-ljus används numera i stor utsträckning. Detta ger en magisk effekt på vissa ytor och typen som används är inte skadlig för människor. Osynlig färg är sprayat här och var i staden och kan endast ses i ljuset av UV-ficklamporna.

Allt ljus behöver en yta för att synas. Till detta används det som naturen och staden erbjuder: träd, murar, fasader och gator. Det tillförs även effekter med hjälp av spegelbollar, figurer och färg.

Varbergs Sparbanks slottsliknande byggnad belyst i regnbågens alla färger lampor i form av glada pumpor hänger i ett träd med kyrktorn i bakgrunden

 

Bilder: Varberg Energi