2023-11-03

Rys och Mys - Den förtrollade staden

Rys och Mys, det magiska höstlovseventet som äger rum i Varberg, har blivit en årlig tradition som sätter staden i ett förtrollat skimmer. Sedan starten 2020 har det spektakulära evenemanget vuxit i omfattning och popularitet.

År efter år engagerar Varberg Energis belysningsexperter sig i projektet och skapar fantastisk belysning som förvandlar staden till en förtrollad plats. Låt oss ta dig med på en resa genom 2023 års tema - "Den förtrollade staden."

Första stegen på Varbergs torg

Höjdpunkten var som vanligt Varbergs stadskärna under Rys och Mys. Det hela börjar på Varbergs torg, där besökarna hämtar en UV-ficklampa som används under promenaden genom centrum. Torget är en vacker syn att beskåda, med Sparbankshuset som lyser upp i ett kusligt skuggspel och Varbergs Stadshotell som strålar i sitt magnifika ljus. Besökarna är snabbt indragna i en förtrollad atmosfär.

Stadshuset i Varberg under Rys och Mys

Svampar, skuggor och skimmer

Promenaden fortsätter genom staden med ett stopp vid Barnens lekplats och Biblioteket Komedianten. Här får besökarna möjlighet att uppleva något helt unikt - Varberg Energis egentillverkade magiska svampar skapade av återvunna armaturer. Vid dessa svampar finns det UV-skärmar som lyses upp av UV-strålkastare, vilket skapar förtrollande skuggor och ett skimrande sken när man använder UV-ficklampan.

Upplysta kusliga svampar under Rys och Mys

UV-vägg Rys och Mys 600x400

Kreativt skapande från Trönningeskolan

En kort promenad från Komedianten leder till Engelska parken, parken som förvandlats till en mystisk skog mitt i stadskärnan. Varberg Energis belysningsteam har inte bara skapat en visuell upplevelse utan även ett ljudlandskap med mystiska ljud som hörs när besökarna rör sig genom parken. Dessutom har Trönningeskolan, klass 2a, varit med och bidragit till årets Rys och Mys. De har skapat en ljuskrona med återvunna PET-flaskor som är dekorerad med en julgransslinga. Konstverket är något utöver det vanliga, ett magiskt inslag som glänste i mörkret.

Ljuskrona gjord av PET-flaskor

Höjdpunkterna längs Sjöallén, Tullhuset och Fästningen

Evenemanget avslutas längs Sjöallén, där besökarna fick möta spöken och flammande belysning som gav en känsla av att befinna sig i en Harry Potter-film. I hamnen har Tullhuset förvandlats med hjälp av så kallade Gobos, projektorer som visade motiv av händer och fötter ritade av klass 2a från Trönningeskolan. Kallbadhuset skiner vackert över vattnet i ett blått sken, en vacker syn. Men det är inte över än. Fästningen och borggården bjuder på ljus- och bildspel som är utöver det vanliga och ger besökarna en häpnadsväckande upplevelse.

Varbergs fästning under Rys och Mys

Regnbågens färgprakt vid strandpromenaden

Efter att besökt Fästningen kan man fortsätta till Stenbrottet och Strandpromenaden, som var upplysta i alla regnbågens färger. Där får man uppleva en färgexplosion som definitivt piggar upp en grå höstdag i november och ger en känsla av värme och glädje mitt i mörkret.

Strandpromenaden Varberg i samband med Rys och Mys

Om du missade Rys och Mys 2023, oroa dig inte. Nästa år kommer det en ny chans att uppleva denna förtrollande händelse. Håll utkik!

Om Rys och Mys

Rys och Mys är ett samarbete mellan Varbergs kommun, Varberg Energi, Varbergs Sparbank genom Sparbanksstiftelsen, Hallands Kulturhistoriska Museum, Varbergs Fastighets AB, Region Halland och Statens Fastighetsverk. Det är ett bevis på vad samarbete och kreativitet kan åstadkomma när de förenas för att skapa något som sprider glädje och värme till stadsbor och besökare.