2024-06-12

Ferroamp snart godkända i SE4

Snart kan även villaägare i Sydsverige med batterier från Ferroamp sälja stödtjänster. Ferroamp och Varberg Energis aggregator har nu skickat in en ansökan till Svenska kraftnät om förkvalificering till elområde SE4.

Under våren har batteriägare med Ferroamp-system i elområde SE3 kunnat erbjuda stödtjänster till Svenska kraftnät genom att ansluta sig till Varberg Energis abonnemang Flex Batteri. Som tack för hjälpen har kunderna fått en bra ersättning varje månad, där storleken på ersättningen beror på rådande stödtjänstpriser och hur tillgängligheten på batteriet har varit.

Om en störning inträffar så att det plötsligt finns för lite eller för mycket elproduktion i elnätet aktiveras de batterier som upphandlats på stödtjänstmarknaden för att laddas upp eller ladda ur med korta responstider.

Cirka 700 kunder i elområde SE3 har anmält sitt deltagande och tjänar nu pengar på att bidra med flexibilitet. Ersättningarna varierar men kan röra sig om flera tusenlappar i månaden till enskilda kunder.

Den ansökan om förkvalificering som nu skickats in gäller elområde SE4 och intresserade kunder kan redan nu anmäla sig till Flex Batteri, trots att Svenska kraftnät behöver ca 8-10 veckor på sig innan förkvalificeringen är godkänd.

För tillfället har cirka 170 Ferroamp-system i SE4 anmält sitt intresse, men du som ännu inte är anmäld kan både läsa mer och göra din intresseanmälan på vår hemsida.