2024-04-05

Bäckagård - verken är nu på plats

På den välbekanta platsen vid Bäckagård i Varberg har två nya vindkraftverk nyligen installeras. Dessa verk är resultatet av ett samarbete mellan Varberg Energi och Wästbygg Gruppen.

Tidigare på samma plats stod det fram till 2015 totalt sju stycken vindkraftverk (225 kW styck). Gamla Bäckagård byggdes upp år 1991 och var då Sveriges första vindkraftpark. 

Nu har två nya vindkraftverk rests och de är placerade i samma område i Bäckagård. Det som gör de nya vindkraftverken unika är deras historia. De är begagnade verk från Nederländerna som nu, efter noggrant förberedande arbete, pryder de halländska vidderna. 

Resningen av vindkraftverken påbörjades i mitten av mars 2024. Arbetet var inte utan utmaningar då väderleken ibland ställde till det med blåst som begränsade lyftoperationerna. Vindstyrkan får max nå 7 m/s. Sektionerna till tornet lyftes var och en i taget med hjälp av två kranar - det tog några dagar innan både vingarna och nacellen var på plats.

Varje vindkraftverk är 110 meter högt och har kapacitet att leverera 2MW i effekt. Inom de kommande veckorna är det planerat att de ska driftsättas och börja producera förnybar energi.

Resning av vindkraftverk

Vindkraftverkets Nacelle

Lyft av en sektion till ett vindkraftverk

Lyft av en vinge till ett vindkraftverk