Skydda din elektroniska utrustning vid åska | Varberg Energi

Åskskydd

Så här skyddar du din utrustning vid åska.

Det billigaste och absolut enklaste sättet för att skydda din elektroniska utrustning mot åskskador är naturligtvis att dra ur alla kontakter, koppla bort tv-antenner och anslutningar i telefoninätet. Om du använder tjänsterna bredbands-tv eller bredbands-telefoni är det viktigt att du permanent kopplar ifrån inkommande antenn eller telefonikabel som inte används. Dessa behövs inte längre och kan leda till problem vid åska. 

Om du inte är hemma

När du inte är hemma och kan dra ur alla kablar är det bra att ha ett överspänningsskydd som eliminerar strömspikar som kan uppstå i samband med åska. Dessa skydd klarar kanske inte en direktträff av fastigheten eller inkommande ledningar men ger ett gott grundskydd. Överspänningsskydd finns för både el och telefoni. Tänk på att du kanske behöver mer än ett överspänningsskydd om du har mycket utrustning på olika platser i din bostad.


Utökat skydd

Vill du utöka skyddet så att du t ex hinner spara det arbete du håller på med vid datorn vid ett åsknedslag? Då kan du installera en UPS. Den skyddar mot strömspikar och dessutom eliminerar den kortare spänningsbortfall. Olika UPS har olika lång batteritid, något som är av betydelse för att hinna spara arbetet på datorn och för att kunna stänga av den på ett kontrollerat sätt. Överspänningsskydd och UPS kan köpas av elektronikhandlare, radio/tv-handlare eller datorbutiker.


Grov- och finskydd för elanslutning

Vill du ha ytterligare skydd för din elektroniska utrustning kan du kontakta din elinstallatör eller ditt försäkringsbolag. De kan installera ett grov- och finskydd för din elanslutning.


Garanti

Garanti på elektronisk utrustning gäller oftast inte om skadan orsakats genom ett åskväder. Det är köparens ansvar att skydda utrustningen mot åskskador och det är en god idé att se över försäkringar för att därigenom få ett gott skydd för den typen av skador.


Bostadsswitchen

När det gäller bostadsswitchen som du har för din anslutning till net@seaside har du samma ansvar som vid annan elektronisk utrustning, dvs du ansvarar själv för att skydda produkten mot åskskada. Så ta väl hand om switchen och lycka till med din anslutning till net@seaside.

Ni kan även köpa ett Trygghetsavtal av oss som gör att ni får en ny switch om åskan eller något annat gör att den går sönder, prata med IT-Försäljningen 0340-62 88 21.