Varberg förlorar sin glöd... men vinner 13 045 nya ljuspunkter
2020-09-11

Varberg förlorar sin glöd... men vinner 13 045 nya ljuspunkter

Varberg är först ut i Halland med att ha bytt från högtrycknatrium till LED-ljus i all offentlig belysning på gator och allmänna platser i kommunen. Den sista belysningsarmaturen kommer att bytas ut idag fredagen den 11 september och då avslutas projektet som Varberg Energi arbetat med sedan början av 2017.

Att byta till LED-belysning ligger i tiden och allt fler städer planerar för ett byte. De nya armaturerna är energisnåla och driftsäkra. Tanken är att Varberg ska kännas tryggare och framför allt vara mer ekologiskt hållbart.

- Att vi har bytt till LED-insatser i de befintliga lyktstolparna har gjort att vi bidrar till ett minskat avtryck på klimatet. Men det är inte bara lamporna i sig som är hållbara utan även vårt arbetssätt. Vi har hittat en bra process tillsammans med våra leverantörer som bidragit till att arbetet har gått fortare än planerat samt att vi återanvänt material i anläggningen – ett mer hållbart tillvägagångssätt helt enkelt. Totalt sett har ca 6 mil kabel samt ca 32 ton aluminium sparats in, berättar Daniel Svensson, Affärsområdeschef Entreprenad på Varberg Energi.

Projektet har blivit uppmärksammat bland annat av Varbergs kommun som utsåg arbetsgruppen till Årets kreativa medarbetare 2018 för deras bidrag till förbättrad cirkulär ekonomi i kommunen. Bytet till LED i de 13 045 stolparna kommer att spara en del energi – närmare 2 600 000 kilowattimmar per år vilket motsvarar energianvändningen för ca 170 villor under ett år.

Den uppmärksamme har redan noterat att det gulaktiga skenet från gatubelysningen nu är historia. LED-ljus har inte samma färgspektrum som traditionella gatlyktor med natrium-baserat ljus. LED liknar istället vitt solljus, vilket i sig ger en mer korrekt färgåtergivning och fördelar som att man till exempel som bilist ser fler nyanser av fotgängare och ansikten blir lättare att känna igen på håll.

- Mindre av den där känslan man får på film men mer hållbart och tryggt för invånarna i kommunen när de förflyttar sig under dygnets mörka timmar. Belysningen utvecklas hela tiden och nya ljuspunkter tillkommer när staden växer, berättar Henrik Petzäll, Förvaltningschef på Hamn-och gatuförvaltningen, Varbergs kommun.

 

För ytterligare information kontakta:

Daniel Svensson, Affärsområdeschef Entreprenad, Varberg Energi AB
daniel.svensson@varbergenergi.se
0340-62 88 48     

Henrik Petzäll, Förvaltningschef Hamn- och gatuförvaltningen, Varbergs kommun
henrik.petzall@varberg.se
070 - 881 81 45 

Mer information om belysning finns här: https://www.varbergenergi.se/belysning