Deutsche Windtechnik och Varberg Energi tecknar avtal
2017-02-15

Deutsche Windtechnik och Varberg Energi tecknar avtal

Efter att Deutsche Windtechnik AB etablerade sig i Sverige i september 2016, fortsätter Deutsche Windtechnik AB kontinuerligt sin expansion i Skandinavien.

Det kommunala bolaget i Varberg – Varberg Energi – har gett den märkesoberoende tjänsteleverantören i uppdrag att utföra service på sammanlagt 30 olika vindkraftverk från tillverkarna Vestas (23 st V90) och Gamesa (7 st G90) med option för ytterligare tolv vindkraftverk. Serviceavtalen som i initialstadiet är begränsade till tio år omfattar ett komplett fullserviceavtal inkl. rotorblad och byte av större komponenter. I detta sammanhang föreligger en intention att förlänga avtalen fram till det 20:e driftåret.

"Vårt samarbete med Varberg Energi är ett viktigt steg för vår långsiktiga etablering på den svenska marknaden. Detta partnerskap visar tydligt att vårt koncept att erbjuda kundanpassade fullserviceavtal fungerar även i Sverige", understryker Linus Sturesson, VD för Deutsche Windtechnik AB. Karin Hansson, Affärsområdeschef Energi vid Varberg Energi AB, betonar: "Tillsammans med våra delägare är vi en industriell partner med höga krav – från arbetarskydd, säkerhet och underhåll till förvaltning av hela anläggningstillgången. Vi tror att detta är början på ett långsiktigt partnerskap med Deutsche Windtechnik."

Märkesoberoende kompetens
Förutom att erbjuda fullserviceavtal som sträcker sig över vindkraftverkens hela livscykel, övertygar Deutsche Windtechnik särskilt med olika fördelar som resulterar ur den breda kompetensen som märkesoberoende leverantör av servicetjänster. "Våra förberedelser startade för mer än ett år sedan. Vi undersökt marknaden och haft dialoger med ett antal leverantörer då vi äger och förvaltar vindkraftverk från fyra olika tillverkare. Vi lägger stor vikt på ett brett spektrum av erfarenhet och kompetens", förklarar Björn Sjöström, VD för Varberg Energi AB. 

"Till skillnad från tillverkarna behärskar vi inte enbart ett enda vindkraftsmärke, utan kan även hantera andra teknologier, som t ex Gamesa i detta fall. Elbolag med blandande anläggningstillgångar uppskattar denna fördel: De har endast en kontakt och får ändå tillgång till ett komplett serviceavtal. Dessutom är avtalens innehåll och villkor desamma, vilket spar såväl tid som resurser, samtidigt som processerna hos kunden optimeras ännu bättre", betonar Lars Behrends, CEO International och Head of Sales vid Deutsche Windtechnik Service.

Omfattande portfölj i närheten av företagets huvudsäte
De sammanlagt 30 vindkraftverken som ingår i avtalet tillhör olika vindparker där flertalet ligger i närheten av Varberg, huvudsätet för Deutsche Windtechnik AB i södra Sverige: vindkraftsparker i Gummaråsen med 5 st V90, Munkagård med 3 st V90, Torebo (4 st V90), Sotared (5 st V90), Bondegärde (3 st V90), Tängelsbol (2 st V90), Stavhälla (1 st V90), Dal (4 st G90) samt Fåleberg med 3 st G90. Alla service koordineras i nära samarbete med det tyska moderbolaget som ställer sin kompetens till förfogande. Samtidigt kommer servicepersonalen i Sverige att utökas ytterligare. "Vi växer kontinuerligt", förklarar Linus Sturesson. "Just nu planerar vi att anställa sju nya medarbetare i Sverige. Förutom servicetekniker rör det sig även om personal med administrativa arbetsuppgifter."

Om Deutsche Windtechnik AG
Deutsche Windtechnik AG med huvudsäte i Bremen/Tyskland erbjuder ett komplett servicepaket för tekniskt underhåll av vindkraftverk för kunder på den europeiska marknaden. Företaget arbetar såväl med landbaserade som havsbaserade vindkraftverk. Deutsche Windtechnik har över 2 800 vindkraftverk kontrakterade över hela Europa (grundläggande underhåll till fullserviceavtal) Fokus ligger främst på vindkraftverk teknologier från tillverkarna Vestas/NEG Micon, Siemens/AN Bonus, Nordex, Senvion, Fuhrländer och Gamesa.

För ytterligare information kontakta:
Karola Kletzsch, Företagskommunikation
Deutsche Windtechnik AG
Stephanitorsbollwerk 1 (Haus LEE), 28217 Bremen
Tel: + 49 (0)421 – 69 105 330, mobil: + 49 (0)172- 263 77 89
k.kletzsch@deutsche-windtechnik.de
www.deutsche-windtechnik.com

Karin Hansson, Affärsområdeschef Energi,
Varberg Energi AB
Tel: 0340-62 88 68
karin.hansson@varbergenergi.se