Steget före väderprognosen

Steget före väderprognosen

Alexander är drifttekniker med fokus på vår vind- och solkraft. Ena dagen kan han fira sig nerför höga vindkrafttorn medan andra dagar innebär analysjobb vid datorn.

Man kan tro att han trollar, för Alexander Hermansson finns "överallt". Vårt värmeverk Flisan af Varberg är hans utgångspunkt, men alla vindkraftverk och solcellsparken Solsidan får många besök av denne framåtsträvande man - till hälften norsk - som gillar att  ”gå på tur”.

Alexander hermanssson i varselkläder framför solceller utomhus på solcellsanläggningen Solsidan. Håller hjälmen under armen.


Varberg Energis värdeord är framåtanda, mod, kunskap och nytänkande.

Vilket är det viktigaste värdeordet för dig och har du ett exempel på när det betydde något för dig?
- Vi försöker alltid vara nytänkande kring hur vi sköter våra anläggningar. Just nu arbetar vi mycket med att ligga steget före väderprognoserna. Vi vill kunna veta i förväg hur mycket el vindkraftverken kommer att producera. Detta är ett nytt sätt för oss att tänka, som kräver mod och framåtanda.


Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
- Det är väldigt olika. Ofta kommer jag till jobbet runt klockan 7 och då börjar jag alltid med titta över hur natten har varit. Om det finns något att agera på så ser jag till att det samordnas åtgärder och kontaktar olika serviceleverantörer. Jag analyserar våra vindkraftverk en hel del och kikar mycket på hur vi kan få dem att producera optimalt. Jag gör också regelbunden tillsyn i våra vindkraftverk. Ungefär hälften av tiden är jag på kontoret och resterande tid ute på anläggningarna.


Vilka egenskaper är viktiga i din yrkesroll? 
- Att man är nyfiken och vill lära sig mer. Jag är en riktig vindkraftnörd och har verkligen detta som ett stort intresse, även privat.


Vad är det bästa med ditt jobb?
- Variationen! Jag klättrar i vindkraftverken ena dagen och nästa dag så sitter jag som teknisk rådgivare vid en upphandling. Dessutom så känns det gott att man får göra något bra för miljön och vår omvärld!


Hur är Varberg Energi som arbetsgivare?
-  Bra, jag gillar verkligen att det är ett nyfiket företag som vågar satsa på nya grejer och ta steg in i det okända.


Hur ser du på möjligheten att utvecklas och göra karriär?
- Väldigt bra! Varberg Energi har många olika verksamhetsområden och jag känner varje dag att jag lär mig något nytt.

Vad har du för bakgrund och utbildning?
- Jag har arbetat med ljud- och ljus på Liseberg i många år innan jag utbildade mig till energitekniker med inriktning vindkraft på Campus Varberg.

Kan du berätta något annat om hur det är att arbeta med vindkraft?
- Många frågar om det inte är läskigt med alla höjder. Men det är ungefär som när man flyger, man är så långt uppe att man inte tänker på höjden. Däremot kan man bli lite ”sjösjuk” om det gungar lite. 

MER OM ALEXANDER


Vilken är din favoritapp? 
Den som jag använde mest och gillar bäst är appen Breeze. Här övervakar vi våra vindkraftverk och ser hur mycket de producerar.

Har du något favoritverktyg? 
Multimetern. Den använder jag ofta för att se att allt är strömlöst så jag kan jobba säkert.


Har du några oanade talanger? 
Jag har varit Carl-Einar Häckners hjälpreda i många år. Så lite trolleriknep sitter jag nog allt inne på...


Vilken bil kör du? Idag kör jag en Volkswagen Golf. Funderar dock på att byta till en elbil...


Hur dricker du helst ditt kaffe?  Svart. 

Vem tar du med dig till en öde ö? Min sambo. 


Intressen: Musik, film, kultur och att resa.